“Before you judge a man, walk a mile in his shoes”

Eigenlijk kun je pas beginnen met effectief overtuigen of beïnvloeden als je de motivatie van iemand kent. Als je weet wat zijn dromen en ambities zijn. Als je weet wat zijn angsten en overtuigingen zijn. Als je weet wat zijn verwachtingen zijn.

Dit betekent dat je eerst verbinding moet zoeken en dat je vooral goed moet leren luisteren. Je wilt weten wat de ander voelt en vooral ook wat er achter die gevoelens schuil gaat. Door goed te luisteren en door te vragen achterhaal je de kansen en de barrières die effectieve beïnvloeden in de weg staan.

In een interessant fMRI hersenscan experiment uitgevoerd aan de Princeton Universiteit in 2010 ontdekten wetenschappers dat ze konden voorspellen hoe goed mensen communiceren door te observeren in hoeverre hun hersenactiviteit op elkaar was afgestemd. Dat heet neurale resonantie. Bovendien ontdekten ze dat mensen die heel aandachtig luisteren soms zelfs kunnen voorspellen wat de ander zou gaan zeggen. Nog voordat deze het uitsprak. Over Magic gesproken. Empathie on steroids!

Als je jouw neurale resonantie skills wil vergroten probeer het dan nu gewoon eens uit. Kijk naar iemand die naar jou praat. Dat mag ook de tv zijn. Beeld je in dat jij die persoon bent. Visualiseer jezelf volledig in zijn of haar schoenen. Doe dit met zoveel detail als maar mogelijk is. Jij BENT die ander. En.. hoe voelt dat? Kon je aanvoelen wat er ging komen?

Ok, als je het liever iets praktischer houdt mag dat natuurlijk ook. Probeer de situatie vooral ook eens objectief te bekijken vanuit het standpunt van de ander. Dat is niet makkelijk maar geeft vaak een wel heel ander perspectief. En beschrijf dan aan de ander wat je observeert of denkt. “Ik heb het gevoel dat jij deze situatie als lastig ervaart” of “Klopt het dat jij liever niet nu al een beslissing neemt”. Let op! Doe dit wel in de vorm van een vraag zodat je de ander ruimte geeft en niet beschuldigend overkomt.

Dikke kans dat je dan een bevestiging krijgt van je gevoel of anders in ieder geval wel weer een nieuw inzicht. Bovendien zal de ander zich gehoord voelen.

Cheers!

Marcel