“Ik wil heel graag dat jij deze blog leest. Daarmee zou je mij een enorm plezier doen.”

Krijg je al behoefte om te lezen? Of zou ik deze intro beter beginnen met:

“Ik heb een goeie tip voor je waarmee je makkelijker en sneller nieuwe vrienden maakt.”

We snappen allemaal wel dat die tweede binnenkomer beter is. In de eerste zin praat ik over mijn verlangen (who cares!). In de tweede speel ik in op een verlangen van jou (now we are talking!). Iedereen is erg geïnteresseerd in zichzelf en toch net iets minder geïnteresseerd in mij en wat ik graag wil.

Ga maar eens na. Je bent op vakantie geweest met een groepje vrienden. Je beste vriend heeft foto’s gemaakt, die hij graag met iedereen wil delen. Je krijgt een appje met daarin een fantastische groepsfoto. Op de foto staan al je lieve vrienden en op de achtergrond het allermooiste uitzicht dat je ooit hebt gezien. Zoveel moois en waardevols op één plaatje. Waar kijk je het eerst naar? Precies, naar jezelf.

Jij bent het meest geïnteresseerd in jezelf en wat jij wil. En je staat daarin helemaal alleen. Verder is namelijk niemand het meest geïnteresseerd in wat jij wil. Alle andere mensen zijn net als jij ook het meest geïnteresseerd in zichzelf en wat zij zelf willen.

Praten over jezelf is dus niet heel erg interessant voor de ander. Als je anderen wil boeien, dan praat je het beste over hen en de dingen die zij willen. Hun dromen en verlangens.

Groeten,
Marcel